Bel ons bij vragen +32 (0)9 364 84 69

Menboobs (Gynaecomastie)

Menboobs (Gynaecomastie)

Borstverkleining mannen

In sommige gevallen is er na de puberteit bij mannen een blijvende borstopzetting, ook wel gynaecomastie of menboobs genaamd. Naast puberteit zijn, zwaarlijvigheid, massief gewichtsverlies, onderliggende hormonale stoornissen en medicatiegebruik de belangrijkste oorzaken van borstopzetting bij mannen. Er moet dan ook eerst in samenspraak met de endocrinoloog bekeken worden of er een onderliggende oorzaak aanwezig is.

Eens alle omkeerbare oorzaken zijn uitgesloten, en chirurgie de enige oplossing is, kan de omtrek van de borstkas worden verbeterd.

Liposuctie

Indien er slechts een beperkte borstopzetting is, kan een liposuctie van het teveel aan borstweefsel voldoende zijn. Dit is een relatief eenvoudige ingreep zonder zichtbare littekens. Hiervoor moet wel eerst vastgesteld worden of er niet te veel hard klierweefsel is, maar eerder vettige opzetting. Indien dit bij onderzoek niet duidelijk is kan een echografie helpen

Kleine maanvormige insnede net op de onderrand van het tepelhof

Bij meer uitgesproken vormen wordt via een halve maan-vormige incisie aan de rand van het tepelhof het teveel aan borstweefsel weggenomen. Het harde klierweefsel, hoewel veel groter dan de lengte van het littekentje, kan langs hier beetje voor beetje verwijderd worden. Dit litteken is bijna onzichtbaar. Deze techniek kan gecombineerd worden met liposuctie, omdat de meeste gynaecomasties een combinatie zijn van hard klierweefsel achter de tepel, met meer vettig weefsel naar de randen van de borst toe.

Huidoverschot

Bij een echt grote borst, kan het zijn dat ook een huidoverschot dient weggenomen te worden. Hierbij dient een litteken rondom het volledige tepelhof te worden gemaakt zodat ook het teveel aan huid kan worden weggenomen. Ook na massief gewichtsverlies is er teveel huidoverschot om langs de tepel alleen weg te werken. Dit wordt dan langs de plooi onderaan de borst weggehaald, zodat het litteken op de minst zichtbare plaats ligt.

gynecomastie of menboobs