Bel ons bij vragen +32 (0)9 364 84 69

Buikwandcorrectie

Bodycontouring

Anatomie

De buikinhoud wordt beschermd door de buikwand. Zoals te zien op de figuur onderscheiden we de spierwand en de harde vliezen (fascia) die vastzitten op de ribben bovenaan en het schaambeen onderaan. Daarboven zit een laag vetweefsel met een diep en een oppervlakkige component en tenslotte daarboven de huid. Door een buikwandcorrectie kunnen we vetoverschot ter hoogte van de buik verwijderen. Door een buikwandcorrectie kunnen we vetoverschot ter hoogte van de buik verwijderen.

Problemen

Tengevolge van enerzijds de zwaartekracht, anderzijds periodes van uitzetting of krimpen van de buikinhoud (gewichtsschommelingen, zwangerschap), en natuurlijk ook veroudering van de weefsels kan er een huid- en/of vetoverschot ter hoogte van de buik aanwezig zijn.

Een lelijke buik kan dus ten gevolge zijn van :

  • Buikinhoud (vetweefsel in de buik, tussen de organen)
  • Spier en fasciawand (verzwakte spieren, slechte houding, holle rug)
  • Vetlaag (teveel onderhuids vet)
  • Huid (striemen, slappe huid zonder elasticiteit, huidoverschot)

En de oplossing is bij al deze problemen verschillend, maar is vaak een combinatie van technieken (zie totaalaanpak).

Totaalaanpak

Dr Doornaert gebruikt een totaalaanpak. Het beste resultaat wordt bereikt door een combinatie van chirurgie tezamen met aanpassingen in de levensstijl en activiteit.

Slechte houding met bolle buik. Hiervoor moeten zowel de buikspieren als de bilspieren getraind worden. Op termijn is dit heel goed om rugklachten te vermijden.

Omdat het heel erg moeilijk is dit zelfstandig aan te pakken, wordt indien gewenst samengewerkt met een personal trainer. Alleen of in groep (met mensen die dezelfde zones wensen aan te pakken) krijgt u een uitgewerkt schema gedurende 3 maand om u stevig op weg te helpen. Afhankelijk zal daarvoor of daarna de chirurgische ingreep als extra motivatie of beloning voor de inspanningen plaatsvinden.

Liposuctie

Soms is er een gelokaliseerde ophoping van vetweefsel ter hoogte van de buik en/of love handles (flanken) aanwezig. Hierbij kan een liposuctie de oplossing zijn. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat de vetophoping gelokaliseerd is (de typische “probleemzone” die niet mee vermagert hoe hard men ook probeert), er niet te veel huidoverschot is en er nog een goede elasticiteit van de huid aanwezig is (jongere patiënten). En liefst ook een strakke spierlaag.

Hierbij heb je behalve de insteekplaatsen van de liposuctiecanule, geen littekentjes.

Voorbeeld vetopstapeling bij strakke spierlaag en goede huidkwaliteit

Een keer er echt huid teveel is, dient dit ook verwijderd te worden. Het litteken komt hierbij heel laag op de buik te liggen, zodat het in de onderbroek kan verborgen worden.

Mini-buikwandcorrectie en buikwandcorrectie

Als er huid en vetoverschot is ter hoogte van de onderbuik kan een mini-buikwandcorrectie een goede oplossing zijn. Boven de navel wordt dan geen huid weggenomen. Hierbij is de lengte van het litteken beperkt en steeds mooi verborgen in het ondergoed. Bijna steeds wordt hierbij nog liposuctie gedaan om een mooie bodycontour te evenaren.

Als er ook boven de navel teveel aan huid- en vetweefsel moet worden weggenomen toeneemt, is het noodzakelijk een uitgebreidere buikwandcorrectie uit te voeren.

De rechte buikspieren welke normaal ter hoogte van de middellijn samenkomen, hebben vaak de neiging om uit elkaar te wijken na zwangerschap, veroudering of gewichtsverlies/toename. In die gevallen is het noodzakelijk om de buikspieren opnieuw tot tegen elkaar te brengen zodat een strakke buikwand wordt bekomen. Het litteken is iets groter in lengte in vergelijking met de mini-abdominoplastie doch zit opnieuw mooi verborgen in de kledij. Omdat de navel in feite moet losgemaakt worden van de omliggende huid, en een nieuwe “omgeving” krijgt, is er eveneens een klein litteken rondom de navel welke weinig zichtbaar is. Dit wordt opnieuw afgewerkt met een grondige liposuctie, die nodig is om het vet van de bovenbuik en de flanken te verminderen.

Circulaire abdominoplastie en inverted-T

Deze komen vooral voor na sterke vermagering. Soms is het huid- en vetoverschot niet alleen beperkt tot de voorzijde van het lichaam (buik) maar ook aan de achterzijde. Dan is het soms noodzakelijk om zowel voor- als achteraan het teveel aan weefsel weg te nemen. Hierbij ontstaat een litteken rondom het lichaam maar opnieuw zo laag mogelijk en verborgen in de kledij. Of een deel van de huid ook in een verticaal litteken weg te werken dat de navel overkruist.