Bel ons bij vragen +32 (0)9 364 84 69

Borstverkleining

Bij aanwezigheid van borsthypertrofie worden borsten als te groot ervaren. Niet alleen is dit complexerend voor de patient, maar vaak geven (té) grote borsten ook aanleiding tot pijnlijke nek- en rugklachten, last bij het sporten of ontstaan van huidirritatie onder de borsten. In dat geval kan een borstreductie of borstverkleining worden overwogen. Hierbij wordt het teveel aan borstweefsel verwijderd en wordt een kleinere nieuwe borst gevormd. Indien de reductie beperkt is, kan lokale anesthesie en lichte sedatie volstaan. Grotere reducties gebeuren standaard onder algemene verdoving.

Littekens

Omdat niet alleen de borstklier, maar ook de huid errond te groot is, is er een resectie van de huid nodig. Dit kan nu eenmaal niet zonder littekens. Een borstverkleining geeft steeds een litteken rondom het tepelhof (die vaak ook verkleind wordt). Afhankelijk van de hoeveelheid borstweefsel er verwijderd wordt, zal ook een litteken verticaal op de borst. Vaak is het mogelijk om het horizontale litteken te vermijden of te beperken.

Als er echt te veel huid over is moet ook ter hoogte van de plooi onderaan de borst (horizontaal) een litteken gemaakt worden zodat een klassiek ‘ankervormig’ litteken ontstaat (rondom tepelhof, verticaal en horizontaal). Dit zal na onderzoek door uw arts kunnen bepaald worden. Littekens ter hoogte van de borst genezen meestal vrij mooi, maar blijven altijd in meer of mindere mate zichtbaar. Samen met uw arts zal de littekenbehandeling besproken worden na de ingreep. Het litteken rond de tepel geneest meestal mooi, en kan in storende gevallen met een tepeltatoeage afgewerkt worden.

Aanvraag mutualiteit / terugbetaling

Een borstverkleining is een procedure waarbij gedeeltelijk financiële tussenkomst van het ziekenfonds mogelijk is. Er moet hiervoor een aanvraag bij de adviserend geneesheer van het ziekenfonds gebeuren om toelating te krijgen om de ingreep uit te voeren. Sinds vorig jaar vereist die dat de BMI onder de 35 is, en er 400 gram weefsel per borst zal verwijderd worden, wat behoorlijk veel is. Indien toelating wordt verkregen zal de ingreep slechts gedeeltelijk ten laste van de patiënt zijn.