Bel ons bij vragen +32 (0)9 364 84 69

Facelift

Facelift zonder litteken

Veroudering in het gelaat komt bij iedereen voor. De huid ziet er dun uit en is niet meer mooi strak. Op sommige plaatsen verschijnen rimpels en heerst er huidoverschot. Een facelift zonder litteken biedt een snelle en doeltreffende oplossing. De lift wordt in dagkliniek uitgevoerd. Zo blijft de werkonderbreking voor actieve mensen beperkt. Het effect is zeer snel zichtbaar.

Oorzaken van het ouder worden

Een verouderde huid kent enkele onderliggende oorzaken. Letterlijk en figuurlijk. Omdat het bind- en vetweefsel in en onder de huid verdwijnt, ziet de huid er dun en ingevallen uit. Uitgezakte weefsels en een verlies van vetweefsel zorgt voor enkele typische vormen van gelaatsveroudering:

  • Rimpels in het voorhoofd
  • Lager liggende wenkbrauwen en bovenste oogleden
  • Minder zuiver afgetekende kaaklijn
  • Verlies van stevigheid van de hals
  • Dieper liggende ogen
  • Verlies van jeugdige hartvorm bij de jukbeenderen
  • Plooien rond de mond
  • Minder volle wangen

Behandelingstechnieken

Bij een facelift gebruikt men verschillende technieken: van lichte behandelingen onder lokale verdoving tot diepgaandere, “deep-plane” facelifts en botchirurgie met verplaatsing van aangezichtsspieren en/of aanpassing van het bot (kaaklijn, kin, oogkassen). Fijne rimpels behandelt men met botox, laser, chemische peel of fillers. Diepere groeven pakt men aan met lipofilling. Zo verkrijgt men een liftend effect zonder incisie of litteken.

Mini-litteken, maxi-effect

Bij diepere rimpels en matige gelaatsveroudering moet de huid opnieuw worden gedrapeerd. Een facelift brengt de uitgezakte weefsels terug naar boven. De recent ontwikkelde MACS-lift of mini-lift geeft een bijna onzichtbaar litteken en wordt onder volledige verdoving in dagkliniek uitgevoerd. Ook een combinatie met lipofilling is mogelijk. De behandeling kent heel wat voordelen: zwelling en blauwe plekken verdwijnen vlug en het effect is heel snel zichtbaar.

macs facelift

Voor, tijdens en na de behandeling

Een ingreep gebeurt onder plaatselijke of algemene verdoving. Voor de ingreep moet men stoppen met roken en bloedverdunners. Ook moet de bloeddruk stabiel zijn. Na de behandeling dient men rekening te houden met minstens 2 weken zwelling en verkleuring. Bij zwaardere operaties kan dit langer zijn.

Complicaties

Een vaak voorkomende complicatie onmiddellijk na de ingreep is een bloeduitstorting. Andere bijwerkingen zijn zeldzamer. Soms geneest het litteken slecht of sterft een deel van de huid af. Heel zelden doet er zich een ontsteking en verlamming van de aangezichtsspieren voor. Een kneuzing geneest doorgaans na 3 tot 6 maanden.